Photobucket PeNCArIan KeBahAgiaN Perlu DitruSkn...

Thursday, June 23, 2011

7 Ciri-ciri Isteri Idaman Suami

Bagi wanita yang bakal mendirikan rumahtangga tentunya mengimpikan kebahagiaan berkekalan. Persoalan yang timbul ialah bagaimana untuk menjadi wanita idaman lelaki soleh. Banyak yang perlu dipelajari terutamanya tentang hubungan suami isteri. Dari pandangan seorang lelaki berikut ialah 7 ciri-ciri isteri idaman suami:

 1. Taat kepada suami - ini perkara paling penting. Sentiasa ingat bahawa syurga anda terletak di bawah telapak kaki suami. Minta kebenaran untuk keluar dari rumah untuk pergi ke mana sahaja. Pastikan makan minum dan pakaian suami dijaga. Bagi wanita bekerja, ini mungkin memenatkan. Mintalah pertolongan dari suami untuk melakukan kerja-kerja lain. Sifat tolak ansur merupakan asas utama dalam mengeratkan hubungan suami isteri.
 2. Lemah lembut - lelaki suka kepada perempuan begini. Elakkan meninggi suara walaupun anda sedang marah. Jika dimarahi, tenangkan perasaan dan jangan bertengkar. Apabila kemarahan si suami sudah reda, pujuklah dia dengan kata-kata lembut. Di kala ini anda boleh menyatakan pendapat anda tentang sesuatu isu. Suami memang suka dipujuk dan ini akan membuatkan dia lebih sayang kepada anda.
 3. Jaga penampilan diri - pastikan penampilan yang menarik dengan memakai pakaian yang cantik dan digemari oleh suami anda. Pakai sedikit make up untuk menawan hatinya. Jaga kebersihan diri dan pakailah haruman yang bersesuaian. Untuk isteri yang telah melahirkan anak, pastikan anda berpantang selepas bersalin. Anda tidak akan menyesal kerana berpantang memang banyak kebaikannya. Satu petua kekal dara yang paling popular dari Ustazah Fatimah Az Zahra ialah dengan mengamalkan ayat-ayat ini selepas solat Isya'. 
  • Ambil segelas air
  • Baca Al Fatihah 1 kali
  • Baca Ayat Kursi 1 kali
  • Baca Surah Al Waqiah ayat 35-38 sebanyak 7 kali
  • Tiupkan ke dalam air tadi dan minumlah perlahan-lahan.
 4. Jaga maruah diri dan keluarga - Di dalam pergaulan seharian, elakkan dari mengumpat dan mengeji orang lain. Bataskan hubungan dengan kawan-kawan anda terutamanya dengan lelaki.  
 5. Berjimat - Uruskan perbelanjaan dengan bijak. Walaupun mempunyai pendapatan sendiri, elakkan berbelanja untuk perkara yang tidak penting. Pelajari cara-cara berjimat kerana ini mungkin dapat membantu suami di kala dia dalam kesulitan. Bila ada kelapangan, masaklah makanan kegemaran suami anda. Di samping mengurangkan perbelanjaan, ini juga dapat merapatkan lagi hubungan anda dengan si suami. 
 6. Mengekalkan hubungan baik dengan mertua - Sesudah berkahwin, anda telah mempunyai satu lagi tambahan keluarga. Walaupun banyak perbezaan dengan keluarga sendiri, jagalah hubungan dengan mertua dengan sebaiknya. Elakkan bermusuhan dengan mereka kerana kelak akan menjejaskan hubungan dengan suami anda. 
 7. Selalu berdoa untuk keselamatan dan kesejahteraan keluarga - Berdoalah setiap kali selepas sembahyang supaya Allah memurahkan rezeki, memudahkan urusan seharian dan menjauhkan anda dan keluarga dari bahaya. Untuk senarai ayat-ayat Al Quran yang elok di amalkan,

No comments: